Amnesty – Write for Rights 2020

Write for Rights 2020

Kunnen leven in vrijheid is een groot goed. Voor ons is leven in vrijheid bijna vanzelfsprekend. Voor anderen, op andere plekken in de wereld, niet. Voor hen klimt u vandaag, op de Dag van de Rechten van de Mens, in de pen. We sturen een brief of kaart naar mensen wiens vrijheid is ontnomen. Niet omdat zij iets hebben misdaan, maar omdat ze opkwamen voor iemand of iets anders. Voor de waarheid, voor hun mening, vrouwenrechten, dierenleed of een schoon milieu.

Met de actie van vorig jaar behaalden we fantastische resultaten. Een ingetrokken doodvonnis, een strafvermindering, medische zorg, een schadevergoeding. En natuurlijk ook de morele steun die mensen ondervonden van de honderdduizenden brieven en kaarten die wereldwijd voor hen werden geschreven. Weten dat er aan je gedacht wordt, dat je er niet alleen voor staat.

Wat fijn dat ook dit jaar veel Culemborgers zich inzetten om te schrijven voor Amnesty. Naar autoriteiten in Chili, Pakistan, Zuid-Afrika, Colombia, Turkije, Myanmar, Algerije, Burundi, Saudi-Arabië en Libië. Of naar Gustavo, Khaled en de familie van Popi en Bongeka. Door corona is er dit jaar geen gezamenlijk moment waarop we brieven schrijven. Weet dat u verbonden bent met al die andere brievenschrijvers in Culemborg. In Nederland en andere landen. Hartelijk dank voor uw bijdrage en inzet!

Gerdo van Grootheest
Burgemeester van Culemborg

Amnesty ook bij Buurtcentrum Bolderburen

Ook Amnesty International en Buurtcentrum Bolderburen werken samen in de strijd tegen het schenden van de mensenrechten. Donderdag 10 december was er voor de 2e keer de mogelijkheid om brieven te schrijven voor mensen die onterecht gevangen zijn genomen, Zonder eerlijk proces zijn veroordeeld en gevangenisstraf uit moeten zitten omdat ze opkomen voor iets wat wij vanzelfsprekend vinden: VRIJHEID. Deze keer zijn er 55 brieven geschreven door betrokken inwoners van Culemborg. Ook kan je in het Buurtcentrum je handtekening zetten op de diverse lijsten die daar liggen. Iedere donderdagochtend is Rika Visser van Amnestie Culemborg aanwezig om vragen te beantwoorden, toelichting te geven en nieuwe lijsten te brengen.

Amnesty